Epilasyon, kılların köküyle birlikte yok edilmesi olarak tanımlanır.İgneli yada lazer epilasyon, ağda, cımbız gibi yöntemler epilasyon yöntemidir.Kıl köküne dokunmadan kılın sadece deri üstünde gözüken kısmının yok edilmesi işlemi ise depilasyon olarak tanımlanmaktadır.
Epilasyon sürecini anlamak için önce kılın fizyolojisini bilmekte fayda vardır.
Bir kıl hücre kompleksi (kıl folikülü)başlıca iki bölümden oluşur, deri üzerinde kalan kıl gövdesi ve deri içinde kalan kıl kökü.Kıl kökü,cildin bir kaç mm derinliğinde yerleşmiştir.Kan damarları ve sinirlerle desteklenen bu bölüm kılın canlılığını ve büyümesini sağlayan ana merkez görevini görür.
Her kıl folikülü, oluşumundan başlayarak büyüme,dinlenmeye geçiş ve dinlenme şeklinde evrelerden geçerek döngüsünü tamamlar.
Anagen Devre:Kıl folikullerinin aktif olduğu dönemdir.Kişiden kişiye ve vücut bölgelerine göre değişmekle birlikte bu devre yaklaşık 3 yıl veya daha uzundur. Katogen Devre: Anagen devre ile dinlenme devresi arasındaki geçiş dönemini kapsar. Folikulün kısalması ile kendini gösterir bir kaç gün içinde tamamlanır.
Telogen Devre: 3 ay kadar süren dinlenme dönemidir, bu dönemin sonunda döngü tamamlanır ve kıl dökülerek yeni bir evre başlar. Bu aşamadaki kıl çekilirse bir sonraki devre olan anagen devre erken başlar. Bu, ağda ve cımbız gibi yöntemlerin kıl büyümesini nasıl hızlandırıcı etki yaptığını açıklar.